Η κατάθλιψη είναι νόσος των γυναικών;

katathlipsi

Η κατάθλιψη είναι νόσος των γυναικών; Ισχύει πραγματικά σε μεγάλο βαθμό, εφόσον τα ποσοστά κατάθλιψης των γυναικών σε σχέση με τους άντρες είναι σχεδόν τα διπλάσια.

Οι αλλαγές που παρατηρούνται στις ορμόνες των γυναικών σε διάφορες φάσεις της ζωής τους, επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου τους και κατά συνέπεια την συναισθηματική τους κατάσταση.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η επιλόχειο κατάθλιψη, που παρατηρείται μετά τη γέννηση του παιδιού.

Επίσης η απώλεια σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη σε μερικές γυναίκες. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι οι ορμονικές αλλαγές από μόνες τους δεν προκαλούν κατάθλιψη. Άλλοι βιολογικοί παράγοντες, κληρονομικότητα ,τα γεγονότα και οι εμπειρίες στη ζωή συμβάλλουν  περισσότερο στην κατάθλιψη.

Φάσεις  στη ζωή της γυναίκας που συνδέονται με κατάθλιψη

– Εφηβεία

Ο συνδυασμός ορμονικών αλλαγών και παραγόντων, όπως , σεξουαλικότητα και αιςθηςη ταυτότητας του κοριτσιού, συγκρουςεις με τους γονείς ,αυξημένη πίεση για επιδόσεις στο σχολείο ή στα σπορ μπορούν να συσχετιστούν με κατάθλιψη.

– Διαταραχές στην εμμηνο ρυςη. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνδεθεί με δυσθυμική διάθεση.

– Εγκυμοσύνη

Η περίοδος των αρμονικών αλλαγών σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής ,την πίεση στη δουλειά, προβλήματα στη σχέση με το σύντροφό, έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, προηγούμενη υπογονιμότητα, λιγότερο η περισσότερο επιθυμητή εγκυμοσύνη, πιθανή διακοπή αντικαταθλιπτικής αγωγής μπορεί να είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μία εγκυμονούσα γυναίκα μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη.

– Επιλόχεια Κατάθλιψη

Πολλές γυναίκες μετά τη γέννηση του παιδιού τους νιώθουν θλιμμένες, θυμωμένες ,ευερέθιστες ,έχουν αίσθημα κενού.

Παράλληλα , μπορεί να νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά καλές μητέρες , μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωμένες με την ανατροφή του μωρού, να πιέζονται από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να μην εχουν την κατάλληλη υποστήριξη από το σύντροφό τους.

Οι παραπάνω παράγοντες πολύ συχνά αποτελούν λόγους για την εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης.

Η επιλόχειος κατάθλιψη απαιτεί άμεση αντιμετώπιση και με φαρμακευτική αγωγή !αλλά και  με ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση της μητέρας και του οικογενειακού της περιβάλλοντος.

– Εμμηνόπαυση

Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη διάθεση της γυναίκας, η οποία νιώθει ότι χάνει τη νεότητα της.

Παράλληλα,η εμμηνόπαυση μπορεί να συνοδεύεται και από διαταραχές ύπνου, αύξηση βάρους κλπ.Στις περιπτώσεις αυτές, η πιθανότητα κατάθλιψης είναι μεγαλύτερη.

– Όμως δεν θα πρέπει να παραλείψουμε  τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες που αυξάνουν τα ποσοστά Κατάθλιψης στις γυναίκες.

Όπως η ανισότητα ως προς την εξουσία που μπορεί  να διαθέτει μία γυναίκα, το μεγάλο φορτίο υποχρεώσεων στην εργασία και στο σπίτι, το να μεγαλώνει μία γυναίκα μόνη της ένα παιδί, η φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων. Όλα αυτά βαρύνουν Περισσότερο τις γυναίκες και ακόμα και σήμερα η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου γύρω από αυτά τα θέματα είναι περιορισμένη.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη:

-Μιλήστε σε κάποιον δικό σας για τα συναισθήματά σας.

-Διατηρείστε, όσο γίνεται, μία θετική διάθεση. Αποδεχτείτε ότι στη ζωή υπάρχουν δυσκολίες, θλίψη, δυσάρεστες στιγμές. Είναι σημαντικό να μπορούμε να αγαπάμε τη ζωή, ακόμα και στις πιο δύσκολες φάσεις της.

-Προσπαθείστε να σκέφτεστε ρεαλιστικά. Ελέγξτε τις προσδοκίες και τις προτεραιότητες σας. Μην εστιάζετε στα αρνητικά μίας κατάστασης, δείτε και τις θετικές της πλευρές.

-Μην αφήνετε τις αρνητικές σκέψεις να επηρεάζουν τον τρόπο που θα επιλύσετε ένα πρόβλημα.Να είστε ανοιχτοί σε πιθανές λύσεις.

-Κάντε μία λίστα με αυτά που σας αρέσουν στον εαυτό σας.

-Επιτρέψτε στον εαυτό σας να μην είστε τέλειοι.

-Να θέτετε μικρούς καθημερινούς στόχους. Όταν τους ολοκληρώνετε, να επιβραβεύετε τον εαυτό σας.

-Φροντίστε τη διατροφή σας. Επιλέγετε τροφές με Ω3 λιπαρά και πλούσιες σε βιταμίνη Β12. Αποφύγετε το αλκοόλ και την υπερβολική ποσότητα καφέ. Φροντίστε τον ύπνο σας.

-Βάλτε συστηματικά την άσκηση στη ζωή σας (πχ. περπάτημα καθημερινά, κάποιο σπόρ, γυμναστική κλπ),μπορείτε να συνδυάσετε την άσκηση με  φιλική παρέα, που την κάνει πιο ευχάριστη.

-Να εκτίθεστε συστηματικά σε ηλιόλουστα μέρη.

-Βάλτε καινούργιες δημιουργικές δραστηριότητες στη ζωή σας (ζωγραφική, μουσική, φωτογραφία).Το να είμαστε δημιουργικοί, μας επιτρέπει να εξερευνούμε τα συναισθήματά μας και να εκφραζόμαστε. —Παράλληλα, μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και μας δίνει ικανοποίηση.

-Εμπλακείτε πιο ενεργά σε δραστηριότητες. Εμπλουτίστε την κοινωνική σας ζωή κρατείστε κοντά σας τους φίλους και την οικογένεια.

-Οι παραπάνω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν σημαντικά, αλλά όχι από μόνες τους, εάν τα καταθλιπτικά συναισθήματα είναι έντονα, διαρκούν πάνω από 2 εβδομάδες  και επηρεάζουν σοβαρά την καθημερινή σας λειτουργικότητα.

Στην περίπτωση αυτή, αλλά και στην περίπτωση που σκέπτεστε ότι η ζωή δεν αξίζει και κάνετε σκέψεις να δώσετε τέλος στη ζωή σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα έναν κλινικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο  και να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ή και να πάρετε αντικαταθλιπτική αγωγή.

Να έχετε υπόψη σας ότι Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ, ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ.

Δρ. Ιλια Θεοτοκά, Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία
Email: iliatheotoka@yahoo.com drasipsy@gmail.com

Δείτε μία συγκλονιστική εξομολόγηση αναγνώστριας:

«Ο άντρας μου έγινε αλκοολικός επειδή φοβόταν τη μητέρα του»

Comments

comments