Η δύναμη των πράσινων λαχανικών

SDF

Μπορεί στους περισσότερους να μην είναι ιδιαίτερα «συμπαθή» αλλά τα πράσινα λαχανικά έχουν σημαντική διατροφική αξία και συντελούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Γι΄ αυτό πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής μας(2-3 μερίδες) αφού δρουν και προστατευτικά ενάντια σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά. Υπάρχει ποικιλία πράσινων λαχανικών ώστε να επιλέξουμε και να εξασφαλίσουμε την ευρεία πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών.

 

  • Μαρούλι
    Πρόκειται για ένα από τα πλέον θρεπτικά πράσινα λαχανικά αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και E. Έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επειδή περιέχει αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών, εξομαλύνει τη λειτουργία του εντέρου καθώς μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Το μαγγάνιο που περιέχει, βοηθά σημαντικά στη καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ το χρώμιο προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις.PC260431
  • Σπανάκι
    Στα χνάρια του Ποπάυ! Πλούσιο σε φυλλικό οξύ που συμβάλλει σημαντικά στην προστασία κατά του καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού. Όπως όλοι γνωρίζουμε είναι σημαντική πηγή σιδήρου, ωστόσο για να αυξήσουμε την απορρόφηση του σιδήρου, μπορούμε να το καταναλώσουμε με βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι ή πιπεριά). Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο και ασβέστιο ενισχύεται και η υγεία των οστών. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα αποτοξινωτικό ρόφημα με βάση το σπανάκι spanako
  • Αγκινάρα
    Πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, Κ, φυτικών ινών κι αντιοξειδωτικών συστατικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μία μέτρια αγκινάρα καλύπτει παραπάνω από το 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C. Οι αγκινάρες περιέχουν κι αξιόλογη ποσότητα ιχνοστοιχείων (χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο , φώσφορος κ.ά). Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες κι απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι βλαβερές για τον οργανισμό μας χάρη στα αντιοξειδωτικά. Το Αμερικάνικο USDA (United States Department of Agriculture) έχει κατατάξει κιόλας την αγκινάρα ανάμεσα στα 20 τρόφιμα που είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να φτιάξετε αγκινάρες γεμιστές είτε με κιμά είτε με σπανάκι.
    aser
  • Μπρόκολο
    Το μπρόκολο μαζί με το λάχανο ανήκει στα κραμβοειδή λαχανικά. Θρεπτικότατο καθώς περιέχει σε σημαντικές ποσότητες βιταμίνες Α, C, E και K, φυτικές ίνες και σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά. Σκεφτείτε πως 1 φλιτζάνι βραστού μπρόκολου εξασφαλίζει το 84% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης C. Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες η συστηματική κατανάλωσή του αποτρέπει την αλλοίωση των κυττάρων παρεμποδίζοντας ή καθυστερώντας την ανάπτυξη διαφόρων ειδών καρκίνου. Πέρα από αντικαρκινική δράση έχει και αντιφλεγμονώδη. Τέλος θεωρείται και καλή πηγή πρόσληψης ασβεστίου , αν και χρειάζεται να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες για να εξασφαλιστεί η ποσότητα που παρέχουν τα γαλακτοκομικά.17fa42fc57921e7c9f3c8364e8c8c618
  • Λάχανο
    Όπως προαναφέραμε το λάχανο συγγενεύει με το μπρόκολο αλλά και με το κουνουπίδι και τα λαχανάκια των Βρυξελλών . Μέσα από πολυάριθμες έρευνες διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ λάχανο έχουν πολύ μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε μικρότερο ποσοστό, η κατανάλωση λάχανου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, του στομάχου και του προστάτη. Την ίδια στιγμή η τακτική κατανάλωση λάχανου αυξάνει την παραγωγή ενζύμων που επιταχύνουν τη διαδικασία της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού.cabb
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
    Καλλιεργήθηκαν κατ’ αρχήν στο Βέλγιο, απ’ όπου πήραν το όνομά τους χωρίς να είναι βέβαιο ότι είναι από εκεί και η προέλευσή τους. Τρώγονται ωμά, βραστά, μαγειρεμένα σε σούπες αλλά και καραμελωμένα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Αυτές οι μινιατούρες λάχανου είναι ιδιαίτερα θρεπτικές, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες (Α, C, Κ, Β6), φυλλικό οξύ, αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Δεν περιέχουν καθόλου λίπος και το ποσοστό νατρίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Τολμήστε λαχανάκια Βρυξελλών ογκρατέν με γιαούρτι, τυριά και μπέϊκον.dscn0787

Comments

comments