Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν διαλέξουμε ένα κρασί είναι με τί φαγητό θα το συνοδεύσουμε καθώς δεν ταιριάζουν όλα τα κρασιά με όλα τα φαγητά.
Με το κατάλληλο φαγητό και το σωστό κρασί μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα και να απολαύσουμε τα ιδιαίτερα αρώματα και τη γεύση ενός κρασιού.
Με ποιο κρασί θα συνοδεύσουμε το φαγητό μας; Επειδή δε θέλουμε να μπερδευτείς βρήκαμε για σένα έναν πλήρης οδηγό για να ξέρεις τί να αγοράσεις.
Γενικώς, αν το μενού περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας με κόκκινη σάλτσα, ένα πιο βαρύ φαγητό, τότε ένα κόκκινο παλαιωμένο κρασί θα ταίριαζε απόλυτα.
Αν όμως το μενού περιλαμβάνει ριζότο με θαλασσινά σε λευκή σάλτσα τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένα δροσερό λευκό κρασί.
Προσπαθήστε να συνδυάσετε το κρασί ανάλογα με το φαγητό.
Είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι ο συνδυασμός. Το φαγητό είναι ο βασικός παράγοντας στην επιλογή του κρασιού.
Aperitif:
Λίγο πριν το φαγητό ή ακόμα και κρασιά που πίνονται μόνα τους.
Σε αυτή την περίπτωση αναζητάμε κρασιά ισορροπημένα και όχι έντονα γευστικά.
Θέλουμε να είναι ελαφριά σε αλκοόλ και πολλές φορές ακόμη και αρωματικά.
Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνουμε: Μοσχοφίλερο, Ροδίτη, Αθήρι, Semillon, Pinot Grigio και Gewurztraminer από λευκά.
Οι επιλογές σε ροζέ είναι σχεδόν απεριόριστες, αν και καλό θα ήταν να επιλέξουμε κάποιο όσο πιο ανοιχτόχρωμο μπορούμε.
Όσο για τα κόκκινα, στην κατηγορία των aperitif θα επιλέγαμε ελαφριά, φρουτώδη κρασιά όπως ένα Βeaujolais, ένα πολύ φρέσκο Αγιωργίτικο ή ένα απλοϊκό, ακόμη και φτηνό Merlot.
Προτάσεις συνδυασμών κρασιού με φαγητό
Λευκό κρέας και ψάρια, με λευκό και ροζέ κρασί
Κόκκινο κρέας με ερυθρό κρασί
Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν με φρούτα και γλυκά
Προτάσεις συνδυασμών
Λευκά με ελαφρύ σώμα
Ποικιλίες: Riesling, pinot grigio, pinot blanc, soave, prosecco
Πιάτα: Ελαφριές σαλάτες, θαλασσινά, ασιατικό φαγητό, ωμό φαγητό
Λευκά με μέτριο σώμα
Ποικιλίες: Chenin blanc, albariño, bordeaux, sauvignon blanc
Πιάτα: Ζυμαρικά, τυρί, λευκό ψάρι, θαλασσινά, πιο πλούσιες σαλάτες
Λευκά κρασιά με γεμάτο σώμα
Ποικιλίες: Sémillon, chardonnay, viognier, marsanne
Πιάτα: Κόκκινο και λευκό ψάρι, κοτόπουλο, πάπια, ορτύκι, ζυμαρικά με κρεμώδεις σάλτσες, θαλασσινά, χοιρινό λουκάνικο
Ερυθρά με ελαφρύ σώμα
Ποικιλίες: Gamay, red burgundy, pinot noir
Πιάτα: Κόκκινο ψάρι, τυρί, ορτύκι, κοτόπουλο
Ερυθρά με μέτριο σώμα
Ποικιλίες: Sangiovese, merlot, barbera, grenache, montepulciano
Πιάτα: Ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας, ψητό κρέας
Ερυθρά κρασιά με γεμάτο σώμα
Ποικιλίες: Malbec, cabernet sauvignon, syrah, shiraz, nebbiolo, rioja, petit syrah
Πιάτα: Μοσχαράκι, αρνάκι
Διαβάστε επίσης:
Εύκολη συνταγή για μπισκότα Χριστουγέννων!