Ο φίλος σου είναι άνεργος; Πώς να διαχειριστείς τη σχέση σου

Σχέση με άνεργο; Δύσκολη η κατάσταση είναι η αλήθεια.  Πώς να διαχειριστείς τη σχέση σου  βήμα προς βήμα και να τη σώσεις  όντας ευτυχισμένη;

Η αλήθεια είναι πως φαντάζει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Το γεγονός πως ο φίλος σου είναι άνεργος είναι σημείο των καιρών.

Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται κατά πάσα πιθανότητα ο ίδιος.

Συνειδητοποίησε ότι στην ουσία σχεδόν όλοι και όλες μπορούμε να βρεθούμε από τη μία ημέρα στην άλλη άνεργοι.

Συνειδητοποίησε ότι ο σύντροφός σου, εφόσον είναι άνεργος είναι αναμφίβολο πως αυτό θα του κοστίσει ψυχολογικά.

Έτσι, να αναμένεις αντιδράσεις και συμπεριφορές κάπως περίεργες ή τουλάχιστον διαφορετικές από τις συνήθεις του.

Μπορεί, για παράδειγμα, να αρνείται πεισματικά τις προτάσεις σου για εξόδους, παρόλο που προηγουμένως ήταν εκείνος που σου πρότεινε διαρκώς να μη μένετε κλεισμένοι στο σπίτι.

Ή, μπορεί να τον δεις πιο ευέξαπτο με απλά καθημερινά πράγματα, τα οποία παλαιότερα δεν τον ενοχλούσαν, δεν τον εκνεύριζαν, δεν τον έκαναν καν να… χαλάσει τη ζαχαρένια του.

Αυτές και πολυάριθμες άλλες είναι δυνατό να είναι οι αντιδράσεις του συντρόφου σου όταν βρεθεί σε κατάσταση μη εργασίας.

Εσύ οφείλεις εξ αρχής να συνειδητοποιήσεις μέσα σου πολύ καλά ότι όλες είναι αναμενόμενες και, από πλευράς σου, «ευπρόσδεκτες».

Συνειδητοποίησε ότι εσύ είσαι το άτομο που επιφορτίζεται πλέον με το δύσκολο έργο της διαχείρισης του συνόλου της κατάστασης.

Από τη στιγμή που ο ίδιος βρίσκεται σε μία δυσχερή περίοδο (όχι μόνο από οικονομική άποψη), το στήριγμά του θα είσαι εσύ, ο εμψυχωτής του θα είσαι εσύ, ο διαχειριστής που με ιδιαίτερη προσοχή θα φροντίζει όσα περισσότερα ζητήματα μπορεί θα είσαι εσύ.

Χωρίς να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εκείνος θα είναι αδιάφορος ή ανίκανος για όλα αυτά.

Απλά εσύ θα είσαι προετοιμασμένη για τον εν λόγω «πρωταγωνιστικό» ρόλο και σε επαγρύπνηση να τον ενστερνιστείς όποτε το κρίνεις απαραίτητο.

Η ανεργία πονάει και κάνει έναν άνθρωπο ευέξαπτο, ανασφαλή και βέβαια κλεισμένο στον εαυτό του. Το πώς εσύ θα διαχειριστείς την όλη κατάσταση θα κάνει το φίλο σου να ηρεμήσει, να σ’ εμπιστευτεί και να ανακάμψει για να ψάξει για δουλειά

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι 100% σίγουρο ότι είτε λίγα είτε πολλά πράγματα στην καθημερινότητα ενός ανέργου αλλάζουν, κάτι που είτε λίγο είτε πολύ συμβαίνει και με την ψυχολογική κατάσταση του ίδιου.

Ποιος θα είναι τότε στο πλευρό του; Ποιος θα είναι δίπλα του να τον στηρίξει με όποιον τρόπο και όποιο μέσο χρειαστεί;

Ποιος θα βρίσκεται εκεί να τον βοηθήσει οικονομικά, συναισθηματικά αλλά και ευρύτερα στο να είναι λειτουργικός μέσα στην ημέρα του; ΕΣΥ!

Θα μας πεις, γιατί, δεν μπορεί να είναι κάποιος άλλος; Φυσικά! Μπορεί να τον στηρίξει όπως μπορεί ο καλύτερος φίλος του ή οι γονείς του.

Κατά συνέπεια, με πολύ απλά λόγια, εσύ, ως σύζυγος ή κοπέλα του ανέργου αγαπημένου σου, επωμίζεσαι αυτομάτως ένα ρόλο πολυσύνθετο και δύσκολο (είτε λίγο είτε πολύ), ο οποίος απαιτεί από εσένα ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείρισή του.

Πώς να διαχειριστείς τη σχέση σου βήμα προς βήμα

Η συναισθηματική κάλυψη και πληρότητα προς τον άνεργο φίλο  σου, χωρίς να τον κατηγορείς για την κατάσταση αυτή, χωρίς να τον κατακρίνεις, αλλά επιδιώκοντας πάντοτε να του καθιστάς σαφή την απαρασάλευτη και ακλόνητη αγάπη σου προς το πρόσωπό του, μια αγάπη που η έλλειψη εργασίας για κάποιο διάστημα δεν πρόκειται να ταρακουνήσει.

Θα χρειαστεί, , να σχεδιάσετε από κοινού ένα πλάνο για το πώς θα κυλάει η νέα  καθημερινότητά σας.

Το σημαντικότερο όλων, είναι το να προβείτε σε στοχευμένες ενέργειες που θα αυξήσουν τις πιθανότητες να βρει ο αγαπημένος σου δουλειά (π.χ. αποστολή βιογραφικών, εκμάθηση ξένης γλώσσας ή τεχνικής ικανότητας όπως η γνώση Η/Υ και λοιπά).

Και, προτού κλείσουμε το παρόν άρθρο, κρίνουμε σημαντικό να αναφέρουμε μερικές ακόμα συμβουλές που σχετίζονται με το ζήτημα «σχέση με άνεργο», οι οποίες μπορεί να φανούν γενικόλογες σε κάποιες από εσάς, ωστόσο, εάν τις δείτε στην πράξη, είναι ουσιαστικές και εξαιρετικά σημαντικές.

Έλεγχος των συναισθημάτων σου.

Δεδομένου του δύσκολου ρόλου που επωμίζεσαι όταν ο σύντροφός σου επέρχεται σε μία φάση κατά την οποία δεν εργάζεται, είναι αυτονόητο ότι, όσο αυτός, άλλο τόσο κι εσύ θα αισθάνεσαι πιεσμένη και ώρες – ώρες μπορεί να απογοητευτείς ή ακόμα και να θελήσεις να παραιτηθείς από την όλη προσπάθεια και την όλη κατάσταση. ΜΗΝ το κάνεις!

Μην τα παρατήσεις γιατί τότε… θα χαθεί το παιχνίδι.

Και φαντάζεσαι τι μπορεί να σημαίνει αυτό…

Επίσης, μην επιτρέψεις στην απογοήτευση, την απαισιοδοξία και ό,τι άλλο αρνητικό βιώσεις να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον καλό σου ή / και στη σχέση σας.

Δε θα σε προτρέψουμε σε καμία περίπτωση να κρύβεις μέσα σου τη στενοχώρια ή την απελπισία που πιθανώς να σε πιάνει ορισμένες στιγμές, διότι ο σύντροφός σου οφείλει να γνωρίζει και τη δική σου συναισθηματική κατάσταση.

Αυτό, όμως, που θα σου τονίσουμε είναι το να μην επιτρέπεις σε αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις να επενεργούν αρνητικά στην καθημερινότητά σας αλλά και ανασταλτικά ή κατασταλτικά στα όνειρα και τις βλέψεις σας.

Αναγνώριση και επιβράβευση των επιτυχιών του, αναφέρει το site “δυναμική γυναίκα”. Θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο και αποτελεσματικό το να αναγνωρίζεις και να επικροτείς τις όποιες επιτυχίες σημειώνονται από πλευράς του συντρόφου σου.

Όποτε ταιριάζει στη συζήτησή σας, επαίνεσέ τον για προηγούμενες επιτυχίες του, ενώ, όταν τον βλέπεις να προσπαθεί να βρει εργασία, να κάνει προσωρινές μικρο-δουλειές, να βρίσκει τρόπους να αυξήσει τις πιθανότητες πρόσληψής του κ.λπ. επίσης να του το αναγνωρίζεις και να τον επικροτείς.

Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του και για να συνεχίσει δυναμικά χωρίς να «το βάλει κάτω».

Αφιέρωση χρόνου για τους δυο σας.

Κάτι που θίξαμε και παραπάνω, στην υποενότητα με τα στοιχεία που ενδεχομένως να περιλαμβάνει ο ρόλος σου εφόσον βρίσκεσαι σε σχέση με άνεργο σύντροφο, είναι οι κοινές δραστηριότητες.

Ακόμη κι αν τα χρήματα είναι περιορισμένα, μπορείτε να βρείτε δημιουργικές δραστηριότητες για να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί και να αισθάνεστε χαρούμενοι.

Διαβάστε σχετικά:

Πώς να διαχειριστούμε το θυμό στο γάμο μας με 14 tips

Comments

comments