Ο καφές είναι πιθανό ότι κινητοποιεί τα λιπαρά οξέα και προκαλεί αυξημένη διούρηση με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη, αρχική, μείωση του βάρους.
Αν πίνετε τακτικά καφέ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον κόψετε κατά τη διάρκεια της δίαιτάς σας, αλλά δεν υπάρχει και κανένας λόγος να πίνετε περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει ή να αρχίσετε να πίνετε ως μέρος του διαιτολογικού σας προγράμματος.
Το ξέρατε πως ο καφές είναι η μεγαλύτερη θερμιδική βόμβα; Θα πάθετε πλάκα από τις άχρηστες θερμίδες που λαμβάνουμε.
Ο σκέτος καφές δεν έχει θερμίδες (1-3 αναλόγως του είδους του), αλλά μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πείνας λόγω υπογλυκαιμίας.
Η μεγάλη κατανάλωση καφέ αυξάνει την κινητοποίηση των λιπαρών οξέων, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, μείωση της πίεσης κι αύξηση της διούρησης με αποτέλεσμα την απώλεια ηλεκτρολυτών (κυρίως καλίου) και βιταμινών.
Φροντίστε να μην πίνετε τον καφέ σας με άδειο στομάχι ή μετά από βαριά γεύματα, να μην πίνετε πάνω από έναν-δύο καφέδες την ημέρα και να αποφεύγετε να πίνετε καφέ αμέσως πριν την άσκηση (παρόλο που οι περισσότεροι θα σας συστήσουν το αντίθετο – ίσως επειδή ξεχνούν ότι τα περιττά κιλά επιβαρύνουν πάνω απ’ όλα την καρδιά).
Η ζάχαρη που βάζουμε μας αποδίδει περίπου 20 θερμίδες ανά κουταλιά του γλυκού ενώ το γάλα που θα προσθέσουμε μπορεί να μας δίνει ελάχιστες έως αρκετές, όταν βάζουμε πολύ.
Άρα ένας πολύ γλυκός καφές με 3 έως 4 κουταλιές ζάχαρης και πολύ γάλα, μπορεί να έχει μέχρι και 150 θερμίδες.
Αντίθετα ένας μέτριος φραπέ με λίγο ή καθόλου γάλα ή ένας ελληνικός που δεν περιέχει και πάρα πολύ ζάχαρη και γάλα συνήθως δεν ξεπερνά τις 50 θερμίδες.
Αν η δική σας προτίμηση είναι ο μέτριος και γλυκός καφές, τότε γνωρίζετε πως καταναλώνετε καθημερινά 69 θερμίδες περισσότερες από ότι κάποιος που πίνει σκέτο τον καφέ;
Οι κακές συνέπειες για την υγεία για τους λάτρεις των γλυκών και με γάλα ροφημάτων δεν προκύπτουν, όμως, μόνο από αυτή καθεαυτή την προσθήκη των δύο συστατικών στα ροφήματα.
Στην ουσία, η έρευνα σημειώνει ότι οι άνθρωποι που τους αρέσει το ρόφημά τους με γάλα και ζάχαρη, μετατρέπουν τα ροφήματα τους σε επιδόρπιο και καταλήγουν να τρώνε γενικότερα χειρότερα και πιο παχυντικά.
Διαβάστε ακόμη:
7 τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε και να καταναλώσουμε