Κάθε χρόνο στα σπίτια μας το Πάσχα, περισσεύει ψητό αρνάκι ή κατσικάκι.
Μια καλή ιδέα, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, είναι το αρνί που μας περίσσεψε, να το χρησιμοποιήσουμε μαζί με λίγα χορταρικά και ένα – δυο τυριά, για να φτιάξουμε μια ωραία πίτα.
Κρεατόπιτα με το Πασχαλινό αρνί ή κατσίκι που μας περίσσεψε
Υλικά
- 1 πακέτο σφολιάτα
- 1 κιλό ξεκοκκαλισμένο αρνάκι ή κατσικάκι
- 200 γραμ. κασέρι ή έμενταλ ή ρεγκάτο σε κύβους
- 1 φλυτζ. τσαγιού γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- ½ κιλό φρέσκα κρεμμύδια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- ½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο
- 1 ποτήρι κρασιού κρασί ή κονιάκ
- ½ κιλό γιαούρτι σακούλας
- αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το αρνί που περίσσεψε, τα κρεμμύδια και το μάραθο ή τον άνηθο.
Βάζουμε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρέας, για 3′ – 4′.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Έπειτα ρίχνουμε το μάραθο και το μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με κρασί ή κονιάκ.
Σιγοβράζουμε για 15΄, μέχρι να πιουν τελείως τα υγρά τους.
Πίτα με το Πασχαλινό αρνί ή κατσίκι που μας περίσσεψε – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτα με το Πασχαλινό αρνί ή κατσίκι που μας περίσσεψε – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, στρώνουμε το ένα φύλλο και από πάνω απλώνουμε το γιαούρτι, στη συνέχεια τη γραβιέρα ή την κεφαλογραβιέρα, κι από πάνω το κρέας, αφού κρυώσει και δεν έχει υγρά.
Τέλος, ρίχνουμε το κασέρι ή το έμενταλ ή το ρεγκάτο, κομμένο σε κύβους.
Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο, τα κάνουμε κόθρο και τη χαράζουμε σε κομμάτια.
Λαδώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 170°C, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ψηθεί καλά το φύλλο.