Μοναξιά: Η μάστιγα της σύγχρονης εποχής – Πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε!

Πόσες φορές δεν είμαστε περιστοιχισμένοι από κόσμο και όμως νιώθουμε ένα βάρος στην καρδιά μας και το αίσθημα της μοναξιάς να μας καταβάλει; Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα που το νιώθει από ένα μωράκι που το αφήνει η μαμά του για λίγο μόνο του στην κούνια του, μέχρι και ένας ενήλικας.

Η μοναξιά μπορεί να είναι και μια διαρκής εσωτερική κατάσταση η οποία να μη συνδέεται με εξωτερικά γεγονότα ή η μοναξιά μπορεί να είναι περιστασιακή και να έχει προκληθεί δηλαδή από εξωτερικά γεγονότα.

Αποτελεί, δε, μάστιγα της εποχής μας. Αυτό είναι οξύμωρο γιατί ο κόσμος επικοινωνεί πολύ περισσότερο σήμερα από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, χάριν στα social media.

Ο άνθρωπος, συνομιλεί με αγνώστους και ανταλλάσσει απόψεις. Συνεχίζει, όμως, αρκετές φορές να αισθάνεται μοναξιά και θλίψη.

Πολλές φορές δυσάρεστες εμπειρίες και τραυματικά γεγονότα μας κάνουν να επικοινωνούμε επιφανειακά και να κρατάμε τα εσώψυχά μας για τον εαυτό μας.

Φυσικά,το να αισθανόμαστε μόνοι, μπορεί να είναι απόρροια επιλογής και να είναι γόνιμη αν προκύπτει από τη δική μας επιθυμία για απομόνωση.

Αυτό όμως το είδος μοναξιάς είναι για μια μικρή και οριοθετημένη περίοδο που μπορεί να μας βοηθήσει να ανασυγκροτηθούμε και να ανακάμψουμε από όσα μάς απασχολούν.

Η μοναξιά είναι ένα θλιβερό συναίσθημα απομόνωσης από τους άλλους ανθρώπους, που συνοδεύεται συνήθως από κούραση και ψυχική πικρία. Ως ένα βαθμό, η μοναξιά είναι μία φυσιολογική κατάσταση, μέρος της διαδικασίας της ωρίμανσής μας.

Μένουμε μόνοι για πρώτη φορά ως βρέφη και κατά τη διάρκεια της ζωής μας, οι περίοδοι απομόνωσης και συντροφικότητας εναλλάσσονται διαρκώς. Είναι λοιπόν, η μοναξιά, μια εμπειρία εξισορρόπησης ανάμεσα στην αναζήτηση της οικειότητας και την αποδοχή ότι η απομόνωση είναι μέρος της ζωής.

Μοναξιά μπορεί να νιώθει κανείς επειδή δεν έχει ανθρώπους για να κάνει πράγματα μαζί τους.

Μοναξιά μπορεί επίσης να βιώνει κάποιος που ενώ βρίσκεται με άλλους  ανθρώπους, δεν επικοινωνεί μαζί τους και δεν αισθάνεται καλά δίπλα τους. Μόνος είναι εκείνος που κάθεται στον καναπέ ενός άδειου σπιτιού. Μόνος είναι όμως και εκείνος που κάθεται σε ένα τραπέζι γεμάτο ανθρώπους με τους οποίους δεν μπορεί να συνεννοηθεί και δίπλα στους οποίους νιώθει άσχημα.

Ασφαλώς η μοναξιά, είτε στη μια της έκφανση είτε στην άλλη, είναι μια βαριά και δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση – και γίνεται ακόμα βαρύτερη τις ημέρες των γιορτών για τις οποίες μας έχουν καλλιεργηθεί τόσο υπερβολικές προσδοκίες.

Ωστόσο, δεν είναι μια αρρώστια που από κάπου κολλήσαμε. Είναι απόρροια της όλης νοοτροπίας και του τρόπου ζωής μας. Σε κάποιο βαθμό, η μοναξιά είναι επιλογή. Μπορούμε να επιλέξουμε να ζούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υποφέρουμε από μοναξιά.

Ας αρχίσουμε λοιπόν να βλέπουμε πιο ενεργητικά τη μοναξιά. Αντί να παραπονιόμαστε διαρκώς ότι κανείς δεν μας καταλαβαίνει, φέτος ας αποφασίσουμε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και να νικήσουμε τη μοναξιά μας.

Πώς; Ακολουθούν κάποιες ιδέες. Θα μπορούσαμε, λοιπόν. Να φροντίσουμε να έχουμε αληθινή επικοινωνία με τους φίλους μας (τουλάχιστον με εκείνους που εμπιστευόμαστε περισσότερο).

Αγαπήστε και φροντίστε τον εαυτό σας. Εάν εσείς ίδιοι δεν αγαπάτε τον εαυτό σας, θα είναι δύσκολο να νιώσετε και να πιστέψετε ότι οι άλλοι σας αγαπούν ακόμα κι αν πραγματικά σας αγαπούν. Εάν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάνετε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας.

Να γνωρίσουμε νέα άτομα και να καλλιεργήσουμε σχέσεις μαζί τους.

Ειδικά αν οι υπάρχουσες σχέσεις μας δεν είναι ικανοποιητικές (και προφανώς δεν είναι αν νιώθουμε μοναξιά), τότε είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε νέες  φιλίες. ‘

Ένας καλός τρόπος γι΄αυτό είναι να γραφτούμε σε κάποιο σύλλογο ανάλογο με τα ενδιαφέροντα μας (πχ. λέσχη φωτογραφίας, ομάδα ανάγνωσης βιβλίου, κλπ). Επίσης, στο διαδίκτυο υπάρχουν κλαμπ επικοινωνίας που οργανώνουν δραστηριότητες και φέρνουν κοντά ανθρώπους με παραπλήσια ενδιαφέροντα.

Φέτος ας κάνουμε το σπουδαιότερο δώρο στον εαυτό μας – ας τον γλιτώσουμε από τη μοναξιά. Μπορούμε να φτιάξουμε μια ικανοποιητική ζωή με ουσιαστικές σχέσεις – αρκεί να αποφασίσουμε να δουλέψουμε γι΄αυτό.

club@epikinoniaclub.gr|+30 6933 033 728

Διαβάστε μία ιστορία από τον… αποτυχημένο γάμο φίλης – αναγνώστριας:

“Γιατί να γνωρίσω έναν τέτοιο άντρα; Έκανα 3 δουλειές για να μεγαλώσω τα παιδιά μου”

Comments

comments